دستگاه هات پلیت استیرر چیست؟
فروردین 27, 1402طریقه نگهداری از تجهیزات آزمایشگاهی
اردیبهشت 31, 1402آشنایی با دستگاه سانتریفیوژ
دستگاه سانتریفیوژ یکی از روش های جداسازی است که در علوم فیزیکی ،شیمیایی و زیست شناسی بیشترین کاربرد را دارد. این دستگاه بر مبنای نیرو گریز از مرکز مواد را براساس که جرم بیشتر یا کمتری دارد جدا می کند.
کارایی دستگاه سانتریفیوژ
امروزه از دستگاه سانتریفیوژ در آزمایشگاه های تحقیقاتی ،بیولوژیکی ،شیمی ،علوم زیستی ،پزشکی ،و صنایع داروسازی و آشامیدنی و تحقیقات پلیمری کاربرد فراوانی دارد.
- جدا کردن دو نمونه محلول
- جدا کردن ذرات محلول براساس وزن آن
- جداکردن سرم و پلاسما از گلبول های خون برای انجام آزمایشات بعدی
- توانایی محلول جدا شده از مایعات بدن
عملکرد دستگاه
نحوه کار دستگاه سانتریفیوژ به این صورت است که با قرار دادن نمونه درون لوله سانتریفیوژ بلافاصله دستگاه شروع می کند به چرخش و نمونه را به سمت خارج حرکت می دهد. تا زمانی که نمونه به صورت افقی قرار گیرد در حالت نیرو گریز از مرکز سعی در حرکت و راندن محلول برخلاف مرکز سانتریفیوژ دارد. و همین کار سبب جدا شدن ذرات درشت تر از محلول خواهد شد در صورتی که دستگاه متوقف شود ذرات درشت تر در قسمت بیرونی به صورت جدا شده از محلول باقی خواهد ماند.
قطعات این دستگاه
- روتور دستگاه
- موتور الکتریکی
- شافت دستگاه
- کنترل گر سرعت دستگاه
- زمان سنج
- تاچومتر که میزان دور را مشخص می کند
انواع سانتریفیوژ
از کاربردهای دستگاه سانتریفیوژ در آزمایشگاه های زیست شناسی،پزشکی و زیست مولکولی است. در واقع این دستگاه با استفاده از یک الکتروموتور یک نیروی دورانی در سیستم ایجاد می کند این نیرو چرخشی که حول یک محور ثابت فرضی صورت می گیرد. سبب ته نشین شدن مولکول ها یا مواد بر مبنای جرم بیشتر به کمتر می شود دستگاه سانتریفیوژ در دو نوع معمولی و میکرو طراحی شده است.
تفاوت این دو نوع دستگاه در شیوه دوران آن است. در دستگاه سانتریفیوژ معمولی از گیره نگهدارنده لوله ها آزمایشگاهی استفاده می شود. در دستگاه سانتریفیوژ میکرو از یک دیسک یا صفحه گرد برای دوران لوله ها آزمایشگاهی کمک گرفته می شود. لوله های آزمایشگاهی در جایگاه مورد نظر فیکس می شود. عمل سانتریفیوژ کمک می کند تا محلول سوسپانسیونی را جدا کند. برای جداسازی دو نوع مایع با تراکم ها متفاوت از این دستگاه استفاده می شود.
نکات ایمنی در حین کار با دستگاه سانتریفیوژ
- دستگاه سانتریفیوژ باید در حالت افقی قرار داشته باشد به علاوه باید دستگاه روی سطحی مسطح و محکم قرار گیرد.
- دقت کنید دستگاه کاملا بالانس باشد چرا که بالانس کردن دستگاه عمر آن را افزایش می دهد.
- اگر در زمان استفاده از دستگاه صداهای غیر عادی شندید به سرعت آن را خاموش کنید.
- بعد از هر بار استفاده دستگاه را کاملا تمیز کنید.
- برای دوران از سرعت های بالا و غیر ضروری استفاده نکنید.
- هرگز درب دستگاه را باز نگذارید حتی بعد از اتمام کار دستگاه تا چند دقیقه صبر کنید و بعد درب را باز نمایید.
راه های نگهداری از دستگاه
- اگر تعداد دفعات استفاده از دستگاه زیاد است باید به صورت روزانه دستگاه را با استفاده از محلول رقیق شده یک مولار هیپوکلریت سدیم شستشو داد.
- باید دستگاه را هر 3 ماه یکبار سرویس کرد و نسبت به سالم بودن قطعات آن اطمینان حاصل نمایید.
- با استفاده از یک کرنومتر دستی لازم است هر 3 ماه یکبار زمان سنج دستگاه را کالبیره کرد.
جمع بندی
برای خرید دستگاه ها و تجهیزات آزمایشگاهی از برندها معتبر و شناخته شده می توانید با همکاران ما در مجموعه پارمیس طب در ارتباط باشید تا با راهنمایی کامل و دریافت اطلاعات بتوانید انتخاب مناسبی در اختیار شما قرار گیرد.